ПРЕДСТАВНИЦЬКУ ВЛАДУ В КИЄВІ ПОСЛАБЛЮЮТЬ ДО НЕЙМОВІРНОГО РІВНЯ


За початком президентських баталій в Україні непоміченою виявилась інша подія - наміри Верховної Ради України по різкому скороченню представницьких органів місцевого самоврядування в м. Києві та фактичної зміни системи керування містом шляхом посилення централізації влади. 

Ще 30 травня 2018 року зареєстровано  проект Закону про столицю України - місто Київ. Особисто у мене після ознайомлення з цим проектом склалося враження, що місцеві ради в столиці України цілеспрямовано зводять нанівець. Так, кількість депутатів Київської міської ради прив'язується до кількості в один мандат на 150 000 виборців (тобто, фактична кількість депутатів Київради не перевищуватиме 25 осіб). Чи зможе настільки малочисельна рада ефективно керувати таким мегаполісом, як Київ. Безумовно - ні. При такій площі виборчого округу депутат навіть не зможе оволодіти місцевою проблематикою, а для виборців стане практично недоступним. У мене особисто немає жодного сумніву, що центральній владі буде набагато простіше "домовлятися" із 25 депутатами, ніж із 120, але кияни при цьому остаточно втрачають можливість впливу на оперативне керування містом.

Значною мірою змінюється і ситуація з Київським міським головою, адже законопроект розділяє посади Київського міського голови та Голови Київської міської ради. Відтепер Київський міський голова не керуватиме пленариними засіданнями Київради і не скликатиме їх. Ці повноваження надаються Голові Київради, який обирається більшістю депутатів Київради, тобто 13 осіб можуть вирішити всі питання по керівництву Радою. Таким чином кияни втрачають будь-який вплив на керівництво Київради. В якості "компенсації" Київський міський голова отримує право призначення своїх заступників. Для Київського міського голови особисто це може і вигідно, а от щодо киян, то тут ми спостерігаємо фактичне усунення виборців від впливу на і без того нівельований орган - Київраду.

Не залишено поза увагою і районні ради в м. Києві. Там один мандат дорівнюватиме представництву 10 000 мешканців району. Це означатиме, що кількість депутатів райрад у порівнянні з попереднім скликанням скоротиться приблизно у 2,5 рази, що також зробить їх менш доступними для виборців і зменшить реальну ефективність роботи.

Проект закону внесено до порядку денного поточної сесії Верховної ради України і має бути розглянуто не пізніше кінця січня 2019 року.

Як ми добре пам'ятаємо, одним із президентських тезисів передвиборчої кампанії Порошенка була децентралізація влади. Але ту все абсолютно так само, як із іншими обіцянками президента. Централізація влади досягла рівня до цього небаченого в Україні і цей законопроект направлений на узаконення існуючої ситуації. Нажаль, результатом Революції Гідності стала повна узурпація влади ненажерливим ділком. Тепер цю узурпацію намагатимуться узаконити.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОБЛЕМНИЙ «БРИЗ», АБО ІСТОРІЯ ЩЕ ОДНІЄЇ БУДІВЕЛЬНОЇ АФЕРИ

Остаточне "прощавай" або беззаконня в Україні узаконено

ЧИ ДОПОМОЖЕ УКРАЇНІ ВБИВСТВО ПОРОШЕНКА?