Остаточне "прощавай" або беззаконня в Україні узаконено

 



Україна ніколи не славилась правовими досягненнями. Корупція у всіх гілках влади, відсутність свободи слова та відсутність можливості гідного життя стали нашою візитівкою. На відміну від Порошенка Зеленському досі вдавалося уникати гучних корупційних скандалів та звинувачень у розкраданні бюджетних ресурсів. Але руйнувати побудовану "сивочолим гетьманом" систему він не став. Вжився у неї, наблизив частину колишніх опонентів та працював як вдасться, без гучних змін, потрясінь та досягнень.

Але лаври попередника, яскраво засіяні в офісі президента поплічниками старого "гаранта" дали свої сходи.

Лакмусовим папірцем стало на мій погляд вельми суперечливе, але прийняте в рамках повноважень рішення № 13р/2020, де визнано неконституційними окремі положення Закону України "Про запобігання корупції".

Не знаю наскільки дієвими були ці положення, адже особисто я не чув про жодну кримінальну справу проти топ-чиновників, порушену на підставі порушень в деклараціях, але події, підставою для яких стало це рішення виявились вельми бурхливими.

Ми знову побачили на вулиці "народні невдоволення", забезпечені всім необхідним антуражем - файєрами, банерами та презервативами. Правда, слід зазначити, що цього разу це традиційне для України явище стало не дуже чисельним.

Але головним дійством стало винесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", ініціатором якого став Володимир Зеленський.

Персональна оцінка будь-яких судових рішень будь-якою публічною особою нормальна справа у будь-якому цивілізованому суспільстві. Але реакція у вигляді законопроекту ще й з подальшою відставкою суддів КС - явище унікальне, адже воно прямо порушує ст.6 Закону України "Про судоустрій", де чітко зазначено, що втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом. Тобто, президент своїм законопроектом прямо порушив цю норму Закону.

Я не знаю до яких правових наслідків це призведе, але публічне порушення чинного законодавства стало тепер одним із елементів діяльності президента Зеленського.
Я за боротьбу з корупцією, але за боротьбу прозору, принципову і без порушення законодавчих норм. Адже держава, лідер якої прямо порушує закон втрачає навіть видимість правової.

Рада Європи не схвалила ідею президента розпустити Конституційний суд, адже фундаментом європейської цивілізації є презумпція права.

Але, як публічно продемонстрував лідер нашої держави, Україна - не Європа і тут права і свободи є не більш ніж красивими гаслами. А щодо законопроекту президента, то у випадку прийняття його Верховною Радою ми отримаємо унікальну ситуацію - беззаконня в Україні буде узаконено.

Як далеко готовий зайти український президент для отримання контролю над суддями покаже час. Але те, що чинне законодавство не є для нього перепоною для узурпації влади - Зеленський вже продемонстрував.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПРОБЛЕМНИЙ «БРИЗ», АБО ІСТОРІЯ ЩЕ ОДНІЄЇ БУДІВЕЛЬНОЇ АФЕРИ

ЧИ ДОПОМОЖЕ УКРАЇНІ ВБИВСТВО ПОРОШЕНКА?