ПРОБЛЕМНИЙ «БРИЗ», АБО ІСТОРІЯ ЩЕ ОДНІЄЇ БУДІВЕЛЬНОЇ АФЕРИ


Багатоповерхове житлове будівництво в Україні приносить забудовникам величезні кошти. Отже і список непорядних забудовників чималий.

Нещодавно я торкався цієї теми, висвітлюючи ситуацію навколо житлового комплексу «La Mer» в Одесі. Тепер дійшла черга і до Києва.

А поговоримо ми про один із найстаріших та найпомітніших проблемних житлових комплексів міста – «Silver Breeze».

Три сучасних 32 поверхових хмарочоса на Дніпровський набережній нікого не залишать байдужим. Сучасні фасади, досконале планування та неймовірні краєвиди з вікон будинків як магнітом притягнули велику кількість грошовитих інвесторів. От тільки не всі з них отримали за свої гроші такі бажані придатні для проживання квадратні метри. Один із будинків так і стоїть недобудованим (12 років !!!), а обмануті інвестори не можуть достукатись а ні до забудовника, а ні до київської влади.

Я спробував отримати інформацію про забудовника цього ЖК і зрозуміти, хто залишив без житла півтори сотні сімей, які вклали свої гроші у такий потенційно привабливий будинок.

Забудовиком виявилось ТОВ «Українська інвестиційно-інжинірингова компанія» під керівництвом Сергія Левади. До 2012 року партнером Левади був також колишній народний депутат та колишній почесний президент «Укргазбанка» Василь Горбаль, тому не дивно, що «Укргазбанк» став одним із найбільших інвесторів проекту. Сергій Левада – відомий в певних колах як представник групи забудовників у Київраді та наближений до Кличка діяч. У 2002 році ТОВ «УІІК» взялася за реалізацію амбітного проекту «Silver Breeze», що мав стати окрасою київського лівобережжя. Але «не так сталося, як гадалося».

Фінансові проблеми та «схеми» - візитівка Сергія Левади. Нещодавно тепер вже державний «Укргазбанк» опублікував матеріали щодо недобросовісних дій позичальника – ТОВ «Плисецький гранітний кар’єр», засновником якого є депутат Васильківської районної ради Київської області Валентин Стаднік, що є бізнес-партнером Сергія Левади. Проблемним, що добудовувався із залученням комунальних грошей, також став об’єкт по вул. Юрія Пасхаліна, 17 у Києві, що будувало ТОВ «УІІК». Цей об’єкт довелося добудовувати із залученням комунальних грошей, а зобов’язання перед «Укргазбанком» ТОВ «УІІК» так і не виконало, спричинивши таким чином значні збитки державі. 

Нові можливості Сергій Левада отримав у квітні 2016 року, коли Віталій Кличко призначив його своїм радником. 

Невже мер не знав про сумнівну репутацію пана Левади? Ні - знав, адже як ми знаємо із відеозапису, що активно поширюється в соціальних мережах, 23 травня 2014 року Віталій Кличко влаштовував передвиборчий мітинг з інвесторами проблемної забудови. Багато чого обіцяв і згадував Сергія Леваду, який балотувався на місцевих виборах в Дарницькому районі Києва від «БПП». Тобто, сумнівна репутація «героя» не стала для Віталія Кличка вирішальним фактором при прийнятті важливого кадрового рішення. Не виключено, що на це призначення міг вплинути заступник Київського міського голови Вячеслав Непоп. Нещодавно портал «Антикор» повідомив про спільний бізнес Сергія Левади та Вячеслава Непопа по компанії «Житлоінвестбуд – УКБ». Не дивно, що при таких зв’язках Левада постійно залишався «на плаву», незважаючи на велику кількість потерпілих від його «підприємницької діяльності». 

Далі – більше. У березні 2019 року Президент України П.Порошенко призначив Леваду головою Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації. І вже в липні 2019 новий Президент В.Зеленський звільняє цього чиновника з посади. Формулювання стандартне «у зв’язку із закінченням строку повноважень Президента України». Але чи тільки це стало причиною рекордно короткого перебування Левади на посаді? Дарницький район м. Києва сумновідомий лідерськими позиціями по рівню державної корупції. Не будемо вдаватися в підробиці «операцій» проведення тендерів по роботах в районних навчальних закладах та на Дарницькому гідровузлі. Це може стати темою окремої статті. Завершилось все повним фіаско. 19 липня 2019 р. під час отримання хабаря в розмірі 650 тис. грн. затримано радницю голови Дарницької РДА і людину, яка передала кошти. Прес-служба прокуратури Києва повідомила, що затримана людина, будучи у змові з іншими посадовими особами РДА, створила корупційну схему одержання неправомірної вигоди від суб'єктів підприємницької діяльності за надання антиконкурентних переваг і створення сприятливих умов для перемоги у процедурах закупівель, проведених Дарницькою РДА за державні кошти. Використовуючи службове становище, вона безпосередньо здійснювала контроль за безперешкодним перерахуванням бюджетних коштів за укладеними договорами на рахунки приватних підприємств. Надалі, згідно з домовленістю, представники комерційних структур систематично передавали чиновниці неправомірну вигоду, розмір якої визначався залежно від суми перерахованих коштів підприємствам, обсягу та видів виконаних будівельних робіт і становив від 10% до 15% від загальної суми договору. Самого ж пана Леваду було звільнено з посади з нейтральним (чому ?) формулюванням.

Як бачимо, ситуація із ЖК «Silver Breeze» не є випадковою. Це результат системного підходу Сергія Левади до збагачення за будь-яку ціну.

А що з самою недобудовою? Як і очікувалось, своїх обіцянок, висловлених перед постраждалими інвесторами, Віталій Кличко не виконав. Більше того, сприяв зміцненню позицій головного винуватця виникнення недобудови. ТОВ «Українська інвестиційно-інжинірингова компанія», ухиляючись від справедливих претензій інвесторів, оголосила себе банкрутом.

Що ж робити в цій ситуації? Чекати допомоги від міської влади не доводиться. Є невеликий шанс, що можуть втрутитися центральні державні органи. Але для цього необхідні активні дії з боку всіх інвесторів. І ці дії мають носити рішучий і публічний характер. Це може спрацювати саме зараз, напередодні виборів до місцевих рад. Нажаль, серед інвесторів теж немає загальної думки по вирішенню проблеми і це обертається бумерангом в затягування добудови будинку («лебідь, рак і щука»). Заважає відсутність єдиного підходу та бажання спільних дій серед інвесторів. Складається враження, що наближені до Левади структури попрацювали з частиною інвесторів, переконавши їх у відсутності критики Левади. Така ситуація безумовно працює виключно на недобросовісного забудовника, адже чим більше часу проходить з моменту замороження будівництва, тим складніше притягнути до відповідальності винних та вилучити у них ресурси, необхідні для добудови ЖК. Фактично, шанси на те, що об’єкт не доведеться добудовувати коштами самих інвесторів зменшуються кожного дня. І інвесторам треба якомога швидше знайти спосіб єднання.

Що ж до київської влади, то всі слова міського очільника не допоможуть. Адже без участі або злочинної бездіяльності керівників міста виникнення подібних афер неможливе. І у випадку відсутності принципових змін у керівництві столицею України, кількість недобудов лише збільшуватиметься.

Анатолій Гуньков
Володимир Трикутько


Тел. 063-289-2672, 067-456-6144

Ініціативна група: Володимир Трикутько, Шклярcька Карина


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЧИ ДОПОМОЖЕ УКРАЇНІ ВБИВСТВО ПОРОШЕНКА?

ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ПЕРЕВОРОТ ЯК СПОСІБ ЗМІНИ ОБЛИЧЧЯ КРАЇНИ